Skip to main content

De juiste balans tussen bewegen en voeding zorgt voor betere sportprestaties, meer kracht, een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning. Met een gebalanceerde basisvoeding, bestaande uit onder andere groenten, fruit, graanproducten, vlees en zuivel, is het voor iedere sporter mogelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bent u (top)sporter en wilt u:

  • Uw prestaties verbeteren.
  • Langer op een intensief niveau kunnen trainen.
  • Sneller herstellen na een zware inspanning.
  • Klachten voorkomen?

Een sportvoedingsadvies op maat kan u daarbij helpen:

  • Een volledig individueel opgesteld voedingsschema.
  • Met voldoende voedingsstoffen.
  • Afgestemd op uw inspanningen.

Naast energie, koolhydraten, eiwitten en vetten is er aandacht voor een optimale inname van vitaminen en mineralen en vocht voorafgaand, tijdens en na de inspanning en voor het voorkomen van klachten.

  • Energiebehoefte en -verbruik
    Het energieverbruik verschilt per individu, afhankelijk van geslacht, lengte, leeftijd, spiermassa en activiteiten. De Fitmate RMRmeet via een kapje geplaatst over de mond en neus de samenstelling van uw ademlucht. Hieruit wordt uw ruststofwisseling berekend. Dit energieverbruik in rust, samen met het energieverbruik doordagelijkse activiteiten en sport is de basis van een geheel op u afgestemd voedingsplan.
  • Koolhydraten
    Bij lang en intensief sporten zijn koolhydraten de belangrijkste bron van energie. Koolhydraten worden snel opgenomen en het lichaam kan gemakkelijk energie vrijmaken uit opgeslagen koolhydraten (spierglycogeen en leverglycogeen).
    Een optimale koolhydraatinname verdient aandacht!
  • Eiwitten
    Zijn nodig voor opbouw en herstel van weefsels. Bij een verhoogde behoefte is een volwaardige voeding met aandacht voor iets meer eiwit dan normaal meestal voldoende.
  • Vocht
    Door transpireren verliest u bij sporten veel water en zout. Voldoende drinken is erg belangrijk om goed te kunnen blijven presteren. Hoeveel vocht u nodig heeft is persoonlijk, afhankelijk van uw sport en omgevingstemperatuur.
    Wij berekenen uw vochtbehoefte, adviseren u wanneer u moet drinken en welke sportdrank het meest geschikt is.
  • Vitaminen en mineralen
    Een goed gebalanceerde voeding levert over het algemeen voldoende vitaminen en mineralen. Wanneer aanvulling gewenst is, adviseren we u over geschikte suppletie, om schade en een positieve dopingtest te voorkomen. Vrouwen hebben soms een ijzergebrek. Wij helpen u om dit ijzergebrek aan te vullen en te voorkomen.

Klachten

  • Maag- en darmklachten
    Misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, steken in de zij, diarree of obstipatie bemoeilijken het sporten. Een optimale voeding, een betere verdeling over de dag en afgestemd op uw trainingsschema kan deze klachten voorkomen.
  • Hypoglykemie
    Tijdens het sporten worden veel koolhydraten verbruikt. Wanneer de voorraad koolhydraten (glycogeen) op is, kan hypoglykemie (laag suikergehalte) optreden met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid of een stinkende adem. Door voldoende koolhydraten is dit te voorkomen.
  • Spierkrampen
    Kramp is een veelvoorkomend probleem bij sporters. Vocht- en zoutverlies tijdens het sporten kan hierop van invloed zijn.

Gewichtshandhaving of afvallen

Soms is gewichtshandhaving of afvallen belangrijk om in een bepaalde gewichtsklasse te vallen. Wij helpen u daar graag bij. Ook advisering rondom het verhogen van spiermassa en het verlagen van uw vetpercentage behoort tot de mogelijkheden. Door een 4-punts huidplooimeting bepalen wij uw lichaamsvetpercentage.
Diëtisten van Nutri-Therapie begeleiden met veel succes (top)sporters op weg naar een sportieve prestatie. Hardlopers, volleyballers, roeiers.
Ook u helpen we graag!

Naast advies op maat geven we voorlichting over sportvoeding aan sportverenigingen en sportteams.
Neem vrijblijvend contact met ons op.

Voor alle vragen omtrent training en afvallen kunt u terecht bij Personalfitclub
Marcel Keppel /06 146 06 255

pyramide sportvoeding