NutriTherapie helpt en begeleidt mensen, kinderen en ouderen die een bepaalde voedselintolerantie,voedselallergie of andere Allergieën hebben. Hier kan de Diëtist u gericht over adviseren, begeleiden en ondersteunen gedurende het behandelingsplan.
Dieetadvies bij voedselintolerantie & voedselallergie
Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor verschillende overgevoeligheidsreacties van het lichaam op voedsel. Dat kan een voedselallergie zijn of een niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie). Ongeveer 4 tot 6 procent van de kinderen in Nederland heeft een voedselovergevoeligheid en bij 1 tot 3 procent is er sprake van voedselallergie.
Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedsel intolerantie?
Allergie
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op een lichaamsvreemde stof. Vaak is dit een onschuldige stof, maar kan wel heftige reacties oproepen. Deze stoffen bevatten een vorm van eiwit dat allergeen wordt genoemd. Het lichaam kan overdreven reageren bij elk contact om het allergeen onschadelijk te maken. Het lichaam gaat dan antistoffen vormen. Elke keer als het lichaam in contact komt met het allergeen treedt herkenning (sensibilisatie) op. Het lichaam reageert hierop door antistoffen af te geven, de bekende allergische reactie.
Bij allergische reacties kunnen de volgende klachten optreden. Deze kunnen snel opkomen en zeer heftig zijn.
- Huid: jeuk, huiduitslag zoals eczeem of jeukbulten (oedeem)
- Luchtwegen: een loopneus, benauwdheid, astma
- Ogen: (rode) tranende ogen, zwelling eczeem rond de ogen
- Maag-darmstelstel: buikpijn, braken, diarree, verstopping, misselijkheid, spugen
- Hart- en vaatstelsel: anafylactische shock, migraine
- Overig: huilen, gedragsproblemen, groeiachterstand
Voedselovergevoeligheid
Bij een voedselovergevoeligheid is het afweersysteem niet betrokken.
Een voorbeeld is lactose (melksuiker) intolerantie. Indien er een tekort aan het enzym lactase is om lactose te kunnen afbreken, kunnen de volgende klachten opkomen:
- Een opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Diarree
- Buikpijn
- Krampen
Bij glutenintolerantie (coeliakie) is er geen sprake van een allergie, maar van een auto-immuunziekte. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Klachten bij glutenintolerantie kunnen zijn:
- Buikpijn
- Gewichtsverlies
- Groeiachterstand
- Gezwollen buik
- Huidproblemen
- Vermoeidheid
- Verstoorde stoelgang
- Irritatie en humeurigheid
- Diarree
- Buikpijn
Behandeling van voedselallergie
Bij de behandeling van voedselallergie, moeten de voedingsmiddelen waar (heftig) op gereageerd wordt, uit de voeding worden gelaten. Dit adviseren wij met behulp van een eliminatiedieet. Hierbij let de Diëtist er op dat de voeding tijdens het eliminatiedieet zo volwaardig mogelijk blijft. Na een eliminatiedieet wordt meestal een provocatietest uitgevoerd om te zien in hoeverre het lichaam op het allergeen reageert en welke voedingsmiddelen daadwerkelijk uit het voedingspatroon weggelaten moeten worden.
Onze werkwijze bij voedselallergie en voedselintolerantie
Nutritherapie helpt u op weg om het eliminatiedieet zo goed mogelijk te laten verlopen. In overleg met u wordt een voorbeeldmenu gemaakt en krijgt u een lijst met voedingsmiddelen die genomen kunnen worden. Bij zuigelingen wordt zo nodig een aangepaste voeding op recept aangevraagd. Gedurende 4-6 weken wordt een voedingsdagboek bijgehouden. Hierbij worden eventuele klachten geregistreerd, zodat gedurende het behandeltraject hiervoor aanpassingen in het dieet gedaan kunnen worden.
Op onze pagina voedingsadviezen en dieetadviezen kunt u meer lezen over advies en begeleiding bij diverse gezondheidsklachten.
Op de pagina eetgewoontes en ziektes leest u meer over hoe bepaalde eetgewoonten kunnen leiden tot ziektes of specifieke klachten.
Persoonlijk intakegesprek aanvragen?
Heeft u voedselintolerantie, allergieën of vage klachten waarvoor u graag advies en begeleiding van een Diëtist nodig heeft? Vraag dan gelijk een intakegesprek aan en nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.